Slik betaler du med Apple Pay

Mange fans av Apple sine produkter, og særlig brukere av iPhone og iWatch, har ventet på dagen da Apple Pay skulle lanseres i Norge. Dette har endelig skjedd, og Norge har fått enda en betalingsmåte som kan brukes i butikkene landet rundt. Siden september 2018 har det vært mulig å betale for varer ved å enten bruke din iPhone eller en Apple Watch. Det store spørsmålet er om det er nødvendig med enda en betalingsmetode, men dette vil tiden vise etter hvert.

Near Field communication

For å få til Apple Pay har selskapet valgt å benytte seg av det som kalles for en NFC-chip (Near Field Communication), en chip som er en del av iPhone-modellene fra iPhone 6 og oppover. Kort fortalt er det chipen som sørger for at Apples produkter kan prate med betalingsterminalen. Det hele gjennomføres ved å benytte de sikreste løsninger som er på markedet i dag, og ingen trenger derfor å bekymre seg om at kortinformasjonen skal komme på avveie. Systemet er faktisk laget slik at kortinformasjonen aldri lagres, verken på Apples servere, på telefonen din eller i den butikken du handler i. Det er bankene som står for håndteringen gjennom deres egne sikre systemer.

Når du først har fått satt opp din iPhone eller iWatch til å bruke tjenesten er det veldig enkelt. Det eneste du trenger å gjøre er å legge tommelen på Touch ID-knappen og legge telefonen inntil betalingsterminalen. Da er kjøpet gjennomført i løpet av få sekunder. Har du en av de nyeste iPhone (for eksempel X), kan du også benytte Face ID som pålogging før du betaler.

At Apple Pay fortsatt er helt nytt ses blant annet ved at du må være kunde hos Sbanken, Nordea eller Santander for å kunne benytte løsningen. Du må legge inn kortnummeret, og dette må verifiseres av bankens system. Dette skyldes som nevnt at dine kortdetaljer IKKE lagres på Apples servere eller på telefonen din. Har du enda ikke en ny iPhone som er kompatibel med Apple Pay, kan du sjekke ut låneportalen Scandilån, og på den måten få finansiert kjøpet av en ny telefon.

Oppsett av Apple Pay

Når du skal sette opp Apple Pay må du først starte opp lommebok-appen som finnes på telefonen fra før. I høyre hjørne vil du finne en blå knapp og et pluss-symbol. For å legge til kortet ditt trykker du på den blå knappen. Foreløpig er det Visa som gjelder, og når du har registrert kortet i systemet og aktivert det i Apple Pay, så er din iPhone klar til å bli brukt som betalingsmåte i et stort antall butikker. Per i dag er det litt mindre enn halvparten av de norske betalingsterminalene som støtter Apple Pay.

Som nevnt kan løsningen også benyttes om du har iWatch. Oppsettet fungerer på samme måten ved at du starter appen og følger de instruksjonene som finnes under området med lommeboken. Når det hele er satt opp kan du enkelt betale ved å trykke to ganger på sideknappen og deretter plassere klokken tett på betalingsterminalen. Det er en enkel løsning, så er spørsmålet om det er et stort nok marked for den.