Hva 5G betyr i praksis

De første telefonene med 5G-kompatabilitet begynner nå for alvor å komme på markedet, og selv om 5G-dekningen i Norge er relativt begrenset kan man allerede benytte det i de store byene. Utbygningen av 5G er i full gang, men det utbygningen krever store investeringer og infrastrukturarbeid, og det vil derfor ta noe tid før man kan forvente at distriktene får 5G dekning.

Hastighet på 5G-nettverk

5G har en teoretisk hastighet som er hundre ganger høyere enn dagens 4G-nettverk. Den reelle hastigheten vil selvfølgelig avhenge av mange ulike faktorer, men selv de første 5G-telefonene har vist at de kan oppnå hastigheter på opptil 1.4 Gbps. Dennne testen ble gjort med en Samsung S20+ 5G som er en av de får premiumtelefonene med 5G tilgjengelig i dagens marked. Samsung er en av de største produsentene av smarttelefoner i dag, og dersom man trenger samsung batteri finnes det mange muligheter på markedet for ekstrautstyr.

5G i distriktene

Likevel er det distriktene som kan tjene mest på utbygningen av 5G-nettverk. Denne nye teknologien kan nemlig erstatte behovet for å bygge ut fibernettverk. Dette vil gi mange muligheter for å drive økonomisk aktivitet i distriktene da god internettilgang er essensielt for å være næringsdyktig i dagens digitale økonomi.

Når man ser på lokal forurensning og boligpriser i Oslo er det åpenbart at det kreves et desentraliseringssarbeid for å lette trykket på de store byene. 5G kan være en hjelpende hånd i denne transformasjonen. I tillegg er det viktig å investere i distriktene for å kunne beholde livsgrunnlaget utenfor byene. Mye av dagens økonomiske aktivitet i Norge kan nemlig gjøres uten behov for at alle ansatte møter opp på kontoret, noe vi så under nedstengningen av landet under Koronaepidimien i 2020.