Alle er avhengig av mobilen-men hvor avhengig er du?

Det er ingen tvil om at mobiltelefoner og sosial media er en viktig del av hverdagen for de fleste av oss. Vi oppdaterer oss på nyheter, jobben, venner og familie, gjennom hele dagen. Men hvilke tegn bør du se etter, for å finne ut om denne bruken har blitt en usunn avhengighet? Et av de første tegnene du bør se etter er om du får nok søvn og fysisk aktivitet i løpet av hverdagene.

Årsaker til avhengighet og hvilke tiltak du kan gjøre

For at vi skal klare å komme oss gjennom en lang arbeidsdag og mestre oppgaver i hjemmet, må vi ha rikelig med søvn. Om du ofte har problemer med å legge fra deg telefonen om kvelden, så kan dette over tid påvirke din nattesøvn.

Om du har problemer med å sove, prøv å kutte ned på mobil- og TV bruk før du går å legger deg. Prøv å unngå skjermen et par timer før leggetid.

Sliter du fortsatt med å få sove og føler deg ofte sliten og stresset, kan det være mangel på fysisk aktivitet forsterke problemet. Istedenfor å bruke tiden før du legger deg foran skjermen, gå heller en tur ut for å få litt frisk luft. Dette vil hjelpe å få kroppen til å roe seg mer ned før leggetid.

Ofte er også spillavhengighet en av de bakenforliggende årsakene. Nettkasino eller dagtrading kan være veldig avhengighetsskapende, og dessverre føre til at mange havner i økonomisk uføre. Dette vil som oftest føre til mye stress og depresjon, spesielt om man har brukt alt for mye penger man ikke utgangpunktet ikke hadde. Om man sliter med høy kredittkortgjeld, så bør man tak i problemet på andre måter enn å fortsette å spille. Prøv gjerne å refinansiere gjelden hos centum, slik at du kan enklere betjene avdragene.

I tillegg bør du snakke med hjelpelinjen for spillavhengige for råd og veiledning. Kjenner du eventuelt noen som er spillavhengig så kan du også ta kontakt og få råd om hvordan du kan få personen til å innse problemet.

Mobilavhengighet kan også føre til sosial angst. Det kan selvfølgelig være artig å være sosial på nett også, men føler du deg innesluttet og stresset i sosiale sammenkomster? Om du føler stress eller et ubehag i samvær med andre, bør du absolutt ta tak i problemet. Snakk gjerne med din lege om du ikke føler deg fortrolig med venner eller familie. Din fastlege kan komme med gode råd om hvilke muligheter du har for å bli kvitt angsten, enten med medikamenter eller terapi.

Kjenner du deg igjen i noen av disse eksemplene, så er det viktig at du først og fremst erkjenner at du har et problem.